コレステロール ? − 寒天のダイエット
くー!
日本人が研究してたかぁ。

Diabetes, Obesity and Metabolism
Volume 7 Issue 1 Page 40 - January 2005より。

http://www.blackwell-synergy.com/doi/abs/10.1111/j.1463-1326.2004.00370.x

ORIGINAL ARTICLE
Effects of agar (kanten) diet on obese patients with impaired glucose tolerance and type 2 diabetes
H. Maeda, R. Yamamoto, K. Hirao and O. Tochikubo

Aim: The aim of this study was to evaluate the efficacy of agar diet in combination with a conventional diet (traditional Japanese food) for obese patients with impaired glucose tolerance and type 2 diabetes.
Methods: After a 4-week run-in period on their habitual diets, 76 patients were randomly assigned to have conventional diet or conventional diet with agar. Both groups were on these diets for 12 weeks. Body weight, body mass index (BMI), glycaemic control, blood pressure, insulin resistance, total body fat, fat distribution and lipids were assessed before and after the experimental period.
Results: In both groups, after 12 weeks, mean body weight, BMI, fasting glucose levels, homeostasis model assessment-insulin resistance, and systolic and diastolic blood pressures had decreased significantly from their baseline values. HbA1c, visceral fat area, subcutaneous fat area, total body fat, insulin area under the curve after oral glucose tolerance test and total cholesterol decreased significantly in the agar-diet group. After 12 weeks, mean changes of body weight (2.8 ± 2.7 kg vs. 1.3 ± 2.3 kg, p = 0.008), BMI values (1.1 ± 1.1 kg/m2 vs. 0.5 ± 0.9 kg/m2, p = 0.009) and total cholesterol (7.6 ± 27.5 mg/dl vs. + 2.4 ± 23.4 mg/dl, p = 0.036) were significantly greater in the agar-diet group than in the conventional diet group.
Conclusions: The agar diet resulted in marked weight loss due to the maintenance of reduced calorie intake and to an improvement in metabolic parameters.

寒天でダイエット。
けっこう良いと思った。

海藻由来の食品ということでアジアの価値だと思う。
欧米ではあまり海藻は食されることはないので
欧米では着目されずに至っていたのでは?

ゲル化して糖分やコレステロールの吸収を妨げる、
胃腸や胃腸内の菌の働きを活発にする、
等々の効果があるのだけど、ちょっとヨーグルトに似てる。

ヨーグルトにも同様の効果があるのだけど、
こちらはProbioticsという。
発酵を担う菌がすでに含まれているという点でPro-が付いている。

寒天には菌は含まれていなくても、
発酵を促す効果があるが、菌は含まれておらず
Bioticsにまだ至っていないということでPrebioticsと呼ばれている。

2つの効果を有しているものをSynbioticsという。
Syn-というのはシンクロナイズドのSynと同義で合成という意味。
納豆がSynbioticsという点で最強だと思う。
すでにゲル状物質を有しており、さらに納豆菌を含んでいる。

ただ完璧なダイエットは世の中に存在せず
コレステロールを妨げているという点で
ある種のビタミンの吸収が減っているように思う。
あるいは本来摂取すべき量の脂肪や他の栄養素を
すべて寒天におきかえたとすると、当然、栄養失調に陥る。
「寒天に置き換える」みたいなものを促進している類もあるけれど
その辺は適当に。

寒天をダイエットに取り込むのは良いけれど、
体重を落とすことに重きを置くと、
やはりバランスが保てなければ、、、ということ。

「寒天ラーメン!」
とかあったけど、食塩の摂取を高めることになるでしょう。

糖尿病の気のある成人男性だとかにもっと薦めたい。
美容に注目するのも良いけれど。
ご婦人様方、ご注目ください。

あと海藻由来だったら
ビタミンB郡が豊富だと思うんだけど
そういうネタはないのかな。
 
 
 
 
寒天の画像はこちらから(2008年4月追加)
http://www.kantenhonpo.co.jp/site/recipe/dessert/imo.htm

コメント

Bow

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